Kaikki asumiseesi liittyvä yhdestä paikasta

Sähköisen asukasportaalimme oma.yhkodit.fi kautta pääset hallinnoimaan asumiseesi liittyviä tietoja. Asukassivujen kautta pääset tarkastamaan mm. omat tietosi, vuokranmaksusi tilanteen sekä tekemään joitakin muutoksia sopimussuhteeseesi. Käy tutustumassa!

Kirjaudu ensimmäisellä kerralla vahvan tunnistautumisen kautta, jonka jälkeen voit luoda oman käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Milloin yhteyttä asukasisännöintiin?

YH Kotien asukasisännöinti vastaa asumiseen liittyvästä neuvonnasta, autopaikkojen hallinnasta sekä asuntotarkastuksista. Asukasisännöinti toimii tiiviissä yhteistyössä huoltoyhtiöiden kanssa ja valvoo yhdessä YH Kotien kiinteistönhallinnan kanssa huoltotoiminnan laatua. Kiinteistönhallintamme huolehtii esimerkiksi kiinteistöjen ja asuntojen teknisestä kunnosta sekä korjaustöiden tilaamisesta. Olkaa suoraan yhteydessä huoltoyhtiöönne, kun tarvitsette ovenavausta, nimenmuutosta oveen yms.

Asukassivuilta löydät asumiseesi liittyvät tiedot.
Asukassivuille

Avaimet

Saat kotiisi avaimet YH Kotien toimistolta. Jos tarvitset huoneistoosi lisää avaimia, ota yhteyttä YH Kotien asiakaspalveluun. Avain tilataan valitsemaasi lukkoliikkeeseen ja maksat uuden avaimen lukkoliikkeeseen sitä noutaessasi.
Mikäli unohdat avaimesi kotiin, apu löytyy huoltoyhtiöstä. Suosittelemme, että pidät tärkeät puhelinnumerot lompakossa tai kännykässä siltä varalta, että tarvitset apua. Yhteystiedot löytyvät myös ilmoitustaululta.

Avainturva korvaa lukon uusimisesta tai oven avaamisesta aiheutuneita kustannuksia, kun avain on jäänyt asukkaalta huoneistoon, se on kadonnut tai varastettu. Huomioithan, että vahinkoilmoitus ja korvaukset tulee olla käsiteltynä ennen vuokrasopimuksen päättymistä.

Korvaushakemuksen löydä oma.yhkodit.fi:stä tai saat sen pyydettyä YH Kotien asiakaspalvelusta.

Muistathan, mikäli avaimia katoaa tai puuttuu palautusvaiheessa, joudumme veloittamaan asukkailta sarjoituskustannukset. Pidäthän hyvää huolta uuden kotisi avaimista, jotta ne eivät joutuisi vääriin käsiin!

Autopaikat

YH Kotien taloyhtiöillä on vuokrattavana erilaisia autopaikkoja. Voit tarkastella taloyhtiösi vapaat autopaikat oma.yhkodit.fi kautta. Huomioithan, ettei kaikkia vapaana olevia autopaikkoja ole mahdollista varata, mikäli asuntoja on vapaana.

Selvitäthän autopaikkasi säännöt. Esimerkiksi auton sisätilan lämmittimen maksimiteho on 1300 w. Muista huolehtia, ettet jätä lämmitysjohtoa roikkumaan pistokkeesta. Lämmitysjohdon oikeaoppinen käsittely myös pidentää sen käyttöikää.

Joissakin kohteissa autopaikkoja saattaa olla rajoitetusti, joten varaudu jonottamaan. Luovut autopaikastasi automaattisesti, kun irtisanot asuntosi. Muistathan irtisanoa autopaikkasi, jos et enää asumisesi aikana tarvitse sitä. Kiinteistöillä pysäköinti on sallittu vain merkityillä paikoilla. Mahdolliset vieraspaikat ovat vain vieraiden käyttöön.

Huolehdi autopaikastasi talvella

Huomioithan, että talvikaudella kiinteistönhoitoyhtiö auraa ja hiekoittaa pysäköintialueet ajoväylien osalta sekä koko pysäköintialueen tarvittaessa 1-2 kertaa kaudessa. Autopaikkojen sekä ajoneuvojen välisen alueen lumenpoisto sekä hiekoitus kuuluvat autopaikan vuokranneelle. Kiinteistön pihamaalta löytyy hiekoitusastia ja varastotiloista lumentyönnin. Mikäli varusteissa ilmenee puutteita, ole viipymättä yhteydessä huoltoyhtiöön.

Sähköauton lataaminen

Sähköauton lataaminen tavallisesta parkkialueen lämpötolpasta ei ole sallittua. Lämmitystolppa on kuitenkin helppo päivittää turvalliseksi latauspisteeksi. Parkkisähkön tarjoamassa palvelussa lämmitystolpan mekaaninen kellolaite korvataan Parkkisähkön sähköauton lataukseen suunnitellulla älymoduulilla.

Uuden latauspisteen hankkiminen on helppoa. Voit tilata lämmitystolppaan asennettavan erillisen laitteen suoraan Parkkisähköltä. Maksat kuukausittaista palvelumaksua ja kulutetun sähkön suoraan Parkkisähkölle, YH Kodit maksaa avausmaksun puolestasi. Voit käyttää myös muita Parkkisähkön latauspisteitä, sillä tunnistaminen tapahtuu auton latausjohtoon liitettävällä NFC-tunnisteella. Parkkisähkön oman applikaation kautta on mahdollista seurata mm. sähkön kulutusta ja katsoa lähimmät latauspisteet.

Vuokranmaksu

Sinulle on toimitettu kuluvan vuoden vuokranmaksutilisiirto vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Vuokran eräpäivä on aina kuluvan kuukauden 2. päivä. Vuokra tulee aina maksaa viitenumeroa käyttäen.

Saat laskusi sähköisesti, kun teet e-laskusopimuksen omassa verkkopankissasi. E-laskuvaltuutuksen tarvittavat tiedot löydät vuokranmaksutilisiirrolta.

Omaa vuokranmaksutilannettasi voit seurata kirjautumalla YH Kotien asukassivuille.

Sopimuksessa mainituista huoneenvuokralain ja asumisoikeuslain mukaisesta eräpäivästä poikkeavasta maksusuorituksesta laskutetaan korkolain mukainen viivästyskorko. Lähetettyihin maksukehotuksiin lisätään huomautusmaksu. Vuokranmaksun eräpäivää ei ole mahdollista siirtää.

Ole aina yhteydessä Intrum Oy:n, jos olet saanut maksumuistutuksen ja perintäkirjeen. Yhteystiedot ovat Intrum Oy:n lähettämässä kirjeessä tai soita 09 229 111 . Intrumin kanssa voit neuvotella maksusuunnitelmasta. Voit myös kirjautua Intrumin sähköiseen palveluun suoraan tästä.

Muissa kuin maksumuistutus- ja perintäkirjeasioissa voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen vuokravalvonta@yhkodit.fi

Yleinen asumistuki maksetaan suoraan kiinteistönomistajalle.

Onko kotivakuutus kunnossa?

Kiinteistön omistaja on ottanut asuintalosi turvaksi kiinteistövakuutuksen, mutta sinun kannattaa ottaa kotivakuutus oman omaisuutesi turvaksi. Yleisimmin kotivakuutuksesta haetaan korvausta vesi- ja palovahinkoihin. Ellei sinulla ole kotivakuutusta ja vahinko sattuu, rahalliset vahingot ovat usein mittavat.

Karkean jaon mukaan kotivakuutuksen piiriin kuuluvat kaikki muutossa mukaan lähtevät tavarat, kiinteistövakuutuksen piiriin kuuluvat kiinteät kalusteet ja rakenteet. Muistathan tarkistaa vakuutusturvasi riittävyyden omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Asunnon kunnossapito ja remontointi

Mikäli havaitset kodissasi, talossa tai pihalla vikoja tai puutteita, ilmoitathan niistä huoltoyhtiöön vikailmoituksella. Huomioithan, että kiireellisissä tapauksissa tulee ottaa yhteyttä huoltoyhtiön päivystysnumeroon. Sähköisen vikailmoituksen kautta ilmoitettavia vikoja ovat esimerkiksi

 • vuotavat hanat tai vioittuneet wc-istuimet (saattaa olla myös kiireellinen)
 • porraskäytävän palaneet lamput
 • pattereiden ilmaus
 • liian korkea tai matala sisälämpötila

Isommissa remonteissa neuvomme tekemään taloyhtiölle muutostyöhakemuksen, jos koet kodissasi remontin tarvetta. Muutostöistä on aina ilmoitettava etukäteen ja kirjallisesti muutostyöhakemuksella asukasisännöintiin, joka antaa luvan remontillesi. Lue lisää asukassivuilta.

Pidäthän meidät ajan tasalla kodissasi tehdyistä muutoksista. Huolehdi myös kaiken varalta, että kotivakuutuksesi on voimassa.

Palkitsemme pitkäaikaisia asukkaitamme

Asukasisännöitsijämme ovat yhteydessä YH Kodeilla 10 ja 20 vuotta asuneisiin asukkaisiimme ja sopivat yhdessä asukkaan kanssa kotiin tehtävästä muutostyöstä. Mikäli olet vaihtanut asuntoa YH Kodeilla viimeisen 10 vuoden aikana, olethan yhteydessä asukasisännöintiin, niin saat sinulle kuuluvan palkintoremontin.

Ilmalämpöpumpun asennus

Ilmalämpöpumpun asennus

30.06.2022 lataa tiedosto

Näin kotisi pysyy kunnossa

Kotisi pysyy siistissä kunnossa, kun huolehdit yleisestä siisteydestä pitämällä tavarat järjestyksessä ja pinnat pyyhittyinä, mutta kodin kunnossapitoon liittyy muitakin asumisen kannalta tärkeitä muistisääntöjä, joihin kannattaa tutustua.

 1. Kylmälaitteet: puhdista kylmälaitteiden poistovesiputki säännöllisesti sekä imuroi jäähdyttimeen tarttunut pöly vähintään kerran vuodessa.
 2. Liesi: puhdista liesi säännöllisesti ja heti, jos ruoka kiehuu yli.
 3. Sulakkeet: hanki oikean kokoisia sulakkeita varastoon ja opettele vaihtamaan sulake. Myös automaattisulakkeiden toimivuus on hyvä testata esimerkiksi puolivuosittain.
 4. Taskulamppu: toimiva taskulamppu on erinomainen apu jokaisessa kodissa.
 5. Palovaroitin: muista testata palovaroitin laitteen ohjeen mukaisesti. Vaihda paristo säännöllisesti, esimerkiksi kerran vuodessa. Sammutuspeite keittiössä saattaa pelastaa henkesi rasvapalon aiheuttamissa tilanteissa.
 6. Viemärit: puhdista viemäreiden vesilukot ja lattiakaivot säännöllisesti. Mikäli joudut olemaan pitkään pois kotoa, kaada vesilukkoon hieman ruokaöljyä, jotta vesilukko ei pääse kuivumaan ja aiheuttamaan hajuhaittoja.
 7. Kosteat tilat: tarkkaile myös kosteiden tilojen pintamateriaaleja, erityisesti saumakohtia. Mikäli on syytä epäillä kosteuden pääsevän valumaan rakenteisiin, ota yhteyttä huoltoyhtiöön tai asukasisännöintiin. Tummat pilkut saumoissa kertovat useimmiten puutteellisesta siivouksesta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta.

Huolehdi ympäristöstä

YH Kodit toimii ekologisesti sekä rakennuttajana että palveluissaan. Suosittelemme käyttämään energiavaroja harkiten ja olemme koonneet neuvoja asukkaiden toimintatapoihin kierrätyksessä, veden, lämmityksen ja ilmanvaihdon käytössä sekä energiatehokkuudessa. Jätehuolto on suunniteltu toimimaan asukkaiden tarpeiden mukaisesti, kierrätyspisteitä löytyy taloyhtiöiden pihoilta.

Säästä vettä

Veden lämmitykseen kuluu paljon energiaa, mutta myös vuotavat hanat ja wc-istuimet kuluttavat yllättävän paljon vettä. Ilmoitathan viipymättä huoltoyhtiöösi tiputtavasta hanasta tai vuotavasta wc-istuimesta. WC-istuimen vuodon voi helposti testata laittamalla wc-paperipalan istuimen sisäpuolelle takareunaan. Jos paperi kastuu, istuin vuotaa ja vaatii korjausta.

Säästä energiaa

Lämmitysenergiaa kuluu eniten käyttöveden lämmittämiseen, mutta myös asunnon lämmittämiseen. Omalla toiminnalla on mahdollista vaikuttaa omaan sähkölaskuun kuin myös taloyhtiön kulutukseen. Pienetkin teot vaikuttavat kokonaiskustannukseen. Tarkista termostaattien kunto ja säädöt ja kutsu tarvittaessa huoltomies paikalle.

Kierrätä jätteet

Pidäthän huolta asuinympäristöstä ja lajittele jätteesi. Huolellinen lajittelu vaikuttaa myös jätehuollon kustannuksiin. Väärät jätelajikkeet väärissä astioissa nostavat heti kustannuksia, kuten myös jäteastioiden viereen jätetty romu. Asukasta voidaan laskuttaa niistä erikseen. Lajitteluohjeet kannattaa opetella huolella, ja opettaa ne myös tarvittaessa perheen pienimmille.

Jätepisteisiin saa viedä sellaista kodeissa syntyvää päivittäistä talousjätettä, joka mahtuu jäteastian suuaukosta sisälle. Ongelmajätteet, huonekalut, rakennusjätteet ja kodinkoneet tulee toimittaa itse niille varattuihin keräyspisteisiin. Kartongit taitellaan litteiksi. Lajitteluohjeet löytyvät useimmista jätepisteistä. Kotikuntasi jätehuoltomääräykset ja lajitteluohjeet löydät kotikuntasi sivuilta.

Tiesitkö, että tiputtava hana tuhlaa vettä noin 3 litraa tunnissa, vuotava wc-istuin noin 30 litraa tunnissa. Suihku kuluttaa kahdessa minuutissa noin 30 litraa ja kymmenessä minuutissa 150 litraa. Suihku kannattaa sulkea saippuoinnin ajaksi.
Pyykkiä ja astioita kannattaa pestä vain täysiä koneellisia. Astioiden esihuuhtelu on turhaa, mutta ruoantähteet voi kaapia pois. Käsin tiskatessa on hyvä käyttää allastulppaa. Astioita ei tarvitse tiskata eikä huuhtoa juoksevalla vedellä. 
Huoneen sopiva lämpötila on 21 astetta. Liian alhainen lämpötila lisää sisäilmaongelmien riskiä ja liian korkea tuhlaa energiaa. Jos tuuletat, tuuleta nopeasti ristivedolla.
Nelihenkisen perheen viihdelaitteet ja tietokone voivat viedä vuodessa enemmän sähköä kuin pesukoneet. Sammuta laitteiden valmiustilat.
0 kohdetta listalla

Tilaa uutiskirje ja kuule ensimmäisenä tulevista omistusasunnoistamme!

Tilaamalla uutiskirjeen sinulle lähetetään tietoa YH Kotien uusista omistusasunnoistamme. Voit perua tilauksen uutiskirjeen milloin tahansa uutiskirjeen lopusta löytyvällä linkillä, jolloin tietosi poistuvat YH Kotien järjestelmästä.