Avainturva
Avainturva korvaa lukon uusimisesta tai oven avaamisesta aiheutuneita kustannuksia, kun avain on jäänyt asukkaalta huoneistoon, se on kadonnut tai varastettu. Kun avain katoaa, siitä kannattaa ilmoittaa heti asiakaspalveluumme. Huomioithan, että vahinkoilmoitus ja korvaukset tulee olla käsiteltynä ennen vuokrasopimuksen päättymistä.
Vakuutuksessa korvataan avaimien tai lukkojen uusimisesta sekä ovien avaamisesta aiheutuneet kustannukset. Avainturvan osalta korvataan enintään yksi vahinko vakuutettua kohden kalenterivuoden aikana. Lue tarkemmat tiedot oma.yhkodit.fi -sivuilta AsumisPlus-ehdoista 1.1.2021.
Vuokranmaksu
Sinulle on toimitettu kuluvan vuoden vuokranmaksutilisiirto vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Vuokran eräpäivä on aina kuluvan kuukauden 2. päivä. Vuokra tulee aina maksaa viitenumeroa käyttäen.
Saat laskusi sähköisesti, kun teet e-laskusopimuksen omassa verkkopankissasi. E-laskuvaltuutuksen tarvittavat tiedot löydät vuokranmaksutilisiirrolta.
Omaa vuokranmaksutilannettasi voit seurata kirjautumalla YH Kotien asukassivuille.
Sopimuksessa mainituista huoneenvuokralain ja asumisoikeuslain mukaisesta eräpäivästä poikkeavasta maksusuorituksesta laskutetaan korkolain mukainen viivästyskorko. Lähetettyihin maksukehotuksiin lisätään huomautusmaksu. Vuokranmaksun eräpäivää ei ole mahdollista siirtää.
Ole aina yhteydessä Intrum Oy:n, jos olet saanut maksumuistutuksen ja perintäkirjeen. Yhteystiedot ovat Intrum Oy:n lähettämässä kirjeessä tai soita 09 229 111 . Intrumin kanssa voit neuvotella maksusuunnitelmasta. Voit myös kirjautua Intrumin sähköiseen palveluun suoraan tästä.
Muissa kuin maksumuistutus- ja perintäkirjeasioissa voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen vuokravalvonta@yhkodit.fi
Yleinen asumistuki maksetaan suoraan kiinteistönomistajalle.
Onko kotivakuutus kunnossa?
Kiinteistön omistaja on ottanut asuintalosi turvaksi kiinteistövakuutuksen, mutta sinun tulee ottaa kotivakuutus oman omaisuutesi turvaksi. Yleisimmin kotivakuutuksesta haetaan korvausta vesi- ja palovahinkoihin. Ellei sinulla ole kotivakuutusta ja vahinko sattuu, rahalliset vahingot ovat usein mittavat.
Karkean jaon mukaan kotivakuutuksen piiriin kuuluvat kaikki muutossa mukaan lähtevät tavarat, kiinteistövakuutuksen piiriin kuuluvat kiinteät kalusteet ja rakenteet. Muistathan tarkistaa vakuutusturvasi riittävyyden omasta vakuutusyhtiöstäsi.
Asunnon kunnossapito ja remontointi
Mikäli havaitset kodissasi, talossa tai pihalla vikoja tai puutteita, ilmoitathan niistä huoltoyhtiöön vikailmoituksella. Huomioithan, että kiireellisissä tapauksissa tulee ottaa yhteyttä huoltoyhtiön päivystysnumeroon. Sähköisen vikailmoituksen kautta ilmoitettavia vikoja ovat esimerkiksi
- vuotavat hanat tai vioittuneet wc-istuimet (saattaa olla myös kiireellinen)
- porraskäytävän palaneet lamput
- pattereiden ilmaus
- liian korkea tai matala sisälämpötila
Isommissa remonteissa neuvomme tekemään taloyhtiölle muutostyöhakemuksen, jos koet kodissasi remontin tarvetta. Muutostöistä on aina ilmoitettava etukäteen ja kirjallisesti muutostyöhakemuksella asukasisännöintiin, joka antaa luvan remontillesi. Lue lisää asukassivuilta.
Pidäthän meidät ajan tasalla kodissasi tehdyistä muutoksista. Huolehdi myös kaiken varalta, että kotivakuutuksesi on voimassa.
Palkitsemme pitkäaikaisia asukkaitamme
Asukasisännöitsijämme ovat yhteydessä YH Kodeilla 10 ja 20 vuotta asuneisiin asukkaisiimme ja sopivat yhdessä asukkaan kanssa kotiin tehtävästä muutostyöstä. Mikäli olet vaihtanut asuntoa YH Kodeilla viimeisen 10 vuoden aikana, olethan yhteydessä asukasisännöintiin, niin saat sinulle kuuluvan palkintoremontin.
Autopaikat
Voit kysellä vapaita autopaikkoja asiakaspalvelustamme: asiakaspalvelu@yhkodit.fi
Sähköauton lataaminen
Uuden latauspisteen hankkiminen on helppoa. Tilaat palvelun suoraan Parking Energylta, jonka jälkeen lämmitystolppaan asennetaan erillinen laite, jonka kautta sähköautoa on mahdollista ladata. YH Kodit tarjoaa asukkailleen sähköauton latausmahdollisuuden ilman avauskustannuksia.
Maksat kuukausittaista palvelumaksua ja kulutetun sähkön suoraan Parking Energylle. Voit käyttää myös muita Parking Energyn latauspisteitä, sillä tunnistaminen tapahtuu auton latausjohtoon liitettävällä NFC-tunnisteella. Applikaation kautta on mahdollista seurata mm. sähkön kulutusta ja katsoa lähimmät latauspisteet.
Tilaa Parkkisähkö tästä.
Näin kotisi pysyy kunnossa
Kotisi pysyy siistissä kunnossa, kun huolehdit yleisestä siisteydestä pitämällä tavarat järjestyksessä ja pinnat pyyhittyinä, mutta kodin kunnossapitoon liittyy muitakin asumisen kannalta tärkeitä muistisääntöjä, joihin kannattaa tutustua.
- Kylmälaitteet: puhdista kylmälaitteiden poistovesiputki säännöllisesti sekä imuroi jäähdyttimeen tarttunut pöly vähintään kerran vuodessa.
- Liesi: puhdista liesi säännöllisesti ja heti, jos ruoka kiehuu yli.
- Sulakkeet: hanki oikean kokoisia sulakkeita varastoon ja opettele vaihtamaan sulake. Myös automaattisulakkeiden toimivuus on hyvä testata esimerkiksi puolivuosittain.
- Taskulamppu: toimiva taskulamppu on erinomainen apu jokaisessa kodissa.
- Palovaroitin: muista testata palovaroitin laitteen ohjeen mukaisesti. Vaihda paristo säännöllisesti, esimerkiksi kerran vuodessa. Sammutuspeite keittiössä saattaa pelastaa henkesi rasvapalon aiheuttamissa tilanteissa.
- Viemärit: puhdista viemäreiden vesilukot ja lattiakaivot säännöllisesti. Mikäli joudut olemaan pitkään pois kotoa, kaada vesilukkoon hieman ruokaöljyä, jotta vesilukko ei pääse kuivumaan ja aiheuttamaan hajuhaittoja.
- Kosteat tilat: tarkkaile myös kosteiden tilojen pintamateriaaleja, erityisesti saumakohtia. Mikäli on syytä epäillä kosteuden pääsevän valumaan rakenteisiin, ota yhteyttä huoltoyhtiöön tai asukasisännöintiin. Tummat pilkut saumoissa kertovat useimmiten puutteellisesta siivouksesta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta.
Huolehdi ympäristöstä
YH Kodit toimii ekologisesti sekä rakennuttajana että palveluissaan. Suosittelemme käyttämään energiavaroja harkiten ja olemme koonneet neuvoja asukkaiden toimintatapoihin kierrätyksessä, veden, lämmityksen ja ilmanvaihdon käytössä sekä energiatehokkuudessa. Jätehuolto on suunniteltu toimimaan asukkaiden tarpeiden mukaisesti, kierrätyspisteitä löytyy taloyhtiöiden pihoilta.
Säästä vettä
Veden lämmitykseen kuluu paljon energiaa, mutta myös vuotavat hanat ja wc-istuimet kuluttavat yllättävän paljon vettä. Ilmoitathan viipymättä huoltoyhtiöösi tiputtavasta hanasta tai vuotavasta wc-istuimesta. WC-istuimen vuodon voi helposti testata laittamalla wc-paperipalan istuimen sisäpuolelle takareunaan. Jos paperi kastuu, istuin vuotaa ja vaatii korjausta.
Säästä energiaa
Lämmitysenergiaa kuluu eniten käyttöveden lämmittämiseen, mutta myös asunnon lämmittämiseen. Omalla toiminnalla on mahdollista vaikuttaa omaan sähkölaskuun kuin myös taloyhtiön kulutukseen. Pienetkin teot vaikuttavat kokonaiskustannukseen. Tarkista termostaattien kunto ja säädöt ja kutsu tarvittaessa huoltomies paikalle.
Kierrätä jätteet
Pidäthän huolta asuinympäristöstä ja lajittele jätteesi. Huolellinen lajittelu vaikuttaa myös jätehuollon kustannuksiin. Väärät jätelajikkeet väärissä astioissa nostavat heti kustannuksia, kuten myös jäteastioiden viereen jätetty romu. Asukasta voidaan laskuttaa niistä erikseen. Lajitteluohjeet kannattaa opetella huolella, ja opettaa ne myös tarvittaessa perheen pienimmille.
Jätepisteisiin saa viedä sellaista kodeissa syntyvää päivittäistä talousjätettä, joka mahtuu jäteastian suuaukosta sisälle. Ongelmajätteet, huonekalut, rakennusjätteet ja kodinkoneet tulee toimittaa itse niille varattuihin keräyspisteisiin. Kartongit taitellaan litteiksi. Lajitteluohjeet löytyvät useimmista jätepisteistä. Kotikuntasi jätehuoltomääräykset ja lajitteluohjeet löydät kotikuntasi sivuilta.
Tiesitkö, että tiputtava hana tuhlaa vettä noin 3 litraa tunnissa, vuotava wc-istuin noin 30 litraa tunnissa. Suihku kuluttaa kahdessa minuutissa noin 30 litraa ja kymmenessä minuutissa 150 litraa. Suihku kannattaa sulkea saippuoinnin ajaksi.
Pyykkiä ja astioita kannattaa pestä vain täysiä koneellisia. Astioiden esihuuhtelu on turhaa, mutta ruoantähteet voi kaapia pois. Käsin tiskatessa on hyvä käyttää allastulppaa. Astioita ei tarvitse tiskata eikä huuhtoa juoksevalla vedellä.
Huoneen sopiva lämpötila on 21 astetta. Liian alhainen lämpötila lisää sisäilmaongelmien riskiä ja liian korkea tuhlaa energiaa. Jos tuuletat, tuuleta nopeasti ristivedolla.
Nelihenkisen perheen viihdelaitteet ja tietokone voivat viedä vuodessa enemmän sähköä kuin pesukoneet. Sammuta laitteiden valmiustilat.