Siirry pääsisältöön

Asukkaan vastuulla

Pidä asunnosta hyvää huolta

Vuokranmaksun jälkeen asukkaan tärkein velvollisuus on pitää kodistaan hyvää huolta. Siistissä kodissa on myös kiva asua ja elää. 

Siivoaminen ja asunnosta huolehtiminen on helppoa ja vaivatonta, kun kodin pitää säännöllisesti hyvässä kunnossa. Pienellä vaivannäöllä asunto pysyy siistinä pitkään - ja on viihtyisä koti sekä sinulle että tuleville vuokralaisille. Helpottaa myös loppusiivousta.

Tässä muutamat tärpit:

 • Siivoa säännöllisesti, niin lika ei pääse pinttymään. Oppaassa hyviä siivousvinkkejä!
 • Muista puhdistaa myös puhdistaa säännöllisesti ilmanvaihtoventtiilit, liesituulettimen rasvasuodattimet ja lattiakaivo.
 • Ilmoita vuotavista vesikalusteista huoltoon!
 • Loppusiivoukseen kuuluvat myös uunin ja kylmälaitteiden puhdistus. Lue oppaasta myös, mitä muuta kuuluu loppusiivoukseen.
 • Kuluminen kuuluu elämään

  Jokainen asuntomme on koti, joten on täysin normaalia, että asunnossa näkyy elämisen jälkiä. Normaali kuluminen tarkoittaa ajan myötä tapahtuvaa kulumista, joka ilmenee esimerkiksi asunnon pintojen ikääntymisenä. Äkillisesti tai asukkaan huolimattomuudesta syntyneet jäljet eivät ole normaalia kulumista.

  Kotisi kunnossapito ja remontointi

  Mikäli havaitset kodissasi, talossa tai pihalla vikoja tai puutteita, ilmoitathan niistä huoltoyhtiöön vikailmoituksella. Huomioithan, että kiireellisissä tapauksissa tulee ottaa yhteyttä huoltoyhtiön päivystysnumeroon. Sähköisen vikailmoituksen kautta ilmoitettavia vikoja ovat esimerkiksi

 • vuotavat hanat tai vioittuneet wc-istuimet (saattaa olla myös kiireellinen)
 • porraskäytävän palaneet lamput
 • pattereiden ilmaus
 • liian korkea tai matala sisälämpötila
 • Isommissa remonteissa neuvomme tekemään taloyhtiölle muutostyöhakemuksen, jos koet kodissasi remontin tarvetta. Muutostöistä on aina ilmoitettava etukäteen ja kirjallisesti muutostyöhakemuksella asukasisännöintiin, joka antaa luvan remontillesi. Lue lisää asukassivuilta.

  Pidäthän meidät ajan tasalla kodissasi tehdyistä muutoksista. Huolehdi myös kaiken varalta, että kotivakuutuksesi on voimassa.

  Lue myös

  Naapurin puolesta kyselen

  Kuinka usein tulisi siivota?

  Aika ajoin koti kaipaa perusteellisempaa puunausta, jottei pöly tai lika pääse pinttymään unohdettuihin koloihin. Puhdistamaton rasvansuodatin ja jääkaapin takaosa ovat paloturvallisuusriskejä. Ota asunnon huolenpitokalenteri talteen ja käy se säännöllisesti läpi.
  Lue lisää
  Kuinka usein tulisi siivota?