YH Kodit on elämän kestävää asumista

YH Kodit on merkittävä asuntokannan uudistaja Tampereen ja Turun seuduilla ja rakennutamme vuosittain noin 500–1 000 uutta asuntoa kasvavan kysynnän mukaan. Pääomistajinamme ovat eläkeyhtiöt ja säätiöt sekä pirkanmaalaiset ja varsinaissuomalaiset kaupungit ja kunnat. Omistamme yli 7 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa. Olemme olleet mukana rakennuttamassa uusia koteja Tampereen ja Turun seuduille jo yli 40 vuoden ajan.

Historia

Koteja jo 40 vuoden ajan

1970-luku

Osuuskunta Pirkanmaan Haka perustettiin syksyllä 1977, kun tarvittiin yleishyödyllinen ja rakennusliikkeistä riippumaton rakennuttaja, joka toimi yhteistyössä kuntien ja valtion kanssa. Osuuskunnan päätehtäväksi muodostui rakennuttaminen: yleishyödyllisenä toimijana sen piti tuottaa alueelleen edullisia ja laadukkaita asuntoja.

E-liikkeen käynnistämä rakennuttamistoiminta alkoi Varsinais-Suomessa vuonna 1978. Osuuskunta Varsinais-Suomen Hakan toiminta oli alkuvuosina pienimuotoista ja laajeni 1980-luvun alussa, kun osuuskunta aloitti omaehtoisen rakentamisen.

1980-luku

Vuonna 1982 alkoi Atalan pientalokaupunginosan rakennuttaminen Tampereelle, josta muodostui Osuuskunta Pirkanmaan Hakan vuosikymmenen suurprojekti. Alueelle tehtiin pienkerrostaloja, rivitaloja ja asunto-osakeyhtiömuotoisia pientaloja, joissa oli yhteensä noin 1000 asuntoa.

Rakennuttamista laajennettiin suhdanteiden muuttuessa ja valtion aravalainoituksen muuttuessa myös erikoiskohteisiin, kuten päiväkoteihin, terveysasemiin ja vanhustenkoteihin. Lisäksi käynnistettiin myös liiketila- ja omistusasuntorakentaminen.

Isännöintitoiminta alkoi Tampereella vuonna 1983 ja samana vuonna avattiin asuntomyymälä Aleksis Kiven katu 26:n katutasoon. Osuuskunta Pirkanmaan Haka muutettiin Pirkanmaan YH-Rakennuttajaosuuskunnaksi helmikuussa 1987.

Turun kaupunki liittyi Osuuskunta Varsinais-Suomen Hakan osakkaaksi 1980-luvun alussa. Tuotantomäärät alkoivat kasvaa ja vuosikymmenen lopulla uusia asuntoja valmistui noin 500 asuntoa vuodessa.

1990-luku

Pirkanmaan YH-Rakennuttajaosuuskunta osallistui Tampereen asuntomessuille vuonna 1990. Osuuskunta rakennutti Tammelan kaupunginosaan vapaarahoitteisen kerrostalon sekä uudenlaisen nuorisoasuntokohteen 18–25 -vuotiaille itsenäistyville nuorille.

Vuonna 1992 valmistui Tampereen Hallilaan Asunto Oy Tampereen Kotipehku, joka oli tuolloin suurin Suomessa toteutettu yhteisöasumiskohde. Tulevat asukkaat osallistuivat aktiivisesti asuntojensa suunnitteluun ja Kotipehku saikin paljon julkisuutta jo ennen rakentamisen aloittamista. Kotipehku sai jatkoa yhteisöllisen asumisoikeuskohteen valmistuttua Olkahisiin vuonna 1994.

Asumisoikeusjärjestelmä luotiin Suomeen vuonna 1990 ja Pirkanmaan YH-Rakennuttajaosuuskunnan ensimmäinen asumisoikeuskohde, 73 asunnon Linnainpiha valmistui Tampereelle vuonna 1992.

Vuonna 1998 perustettiin Pirkanmaan YH-Rakennuttajaosuuskunnan ensimmäinen oma kunnossapitoyksikkö, joka vastasi asuntotarkastuksista ja pienistä remonteista.

1990-luvulla alkoi Tampereen ja Turun YH-kentän yhteistyön syveneminen, joka lopulta johti fuusioon vuonna 2007.

2000-luku

Pirkanmaan YH-Rakennuttajaosuuskunta käynnisti oman senioriasuntotuotantonsa vuonna 2004, jolloin lanseerattiin uusi Kotosalla-asumismuoto yhteistyössä Kotosalla Säätiön kanssa. Kotosalla-asumisen tavoitteena oli tukea ikääntyvien asumista itsenäisesti omassa kodissaan. Ensimmäiset Kotosalla-kohteet valmistuivat Tampereelle vuosina 2005–2006. Turun ensimmäinen Kotosalla-talo valmistui vuonna 2009.

Vuonna 2005 valtakunnallinen YH-Yhtymä jakaantui kahdeksi erilliseksi konserniksi. YH Länsi-Suomi toimi ja omisti asunnot Länsi-Suomen alueella ja YH-Suomi muun Suomen alueella. Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alayhtiöiden omistama YH Länsi-Suomi sai jakaantumisessa omistukseensa 6600 asuntoa.

YH-Yhtymän jakaantuminen käynnisti fuusioprosessin Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueilla. Vuonna 2007 yhtiöt sulautuivat YH Länsi Oy:ksi.

2010-luku

Vuonna 2012 YH Länsi Oy:n nimi muutettiin YH Kodit Oy:ksi. Nimenmuutoksella haluttiin kertoa paremmin yrityksen toiminnasta eli kotien tarjoamisesta.

Kotosalla-kohteiden rakentaminen jatkui vilkkaana 2010-luvulla. Ensimmäinen Kotosalla-asumisoikeuskohde valmistui alkutalvella 2012. Tampereen Hervantaan rakennettiin lähes kymmenen vuoden ajan Kotosalla-korttelia, joka valmistui vuonna 2013.

Tällä hetkellä YH Kodit – konsernin omistuksessa on noin 7 000 asuntoa Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Vastuullisuus

Olemme aloittaneet määrätietoisen vastuullisuustyömme keväällä 2019. Kartoitimme vastuullisuuden nykytilan ja teimme olennaisuusanalyysin yhdessä sidosryhmiemme kanssa. Löysimme neljä painopistealuetta, joihin keskitymme jatkossa. Ne ovat laadukas rakentaminen, viihtyisä asuminen, taloudellinen vastuu ja luotettava kumppani. Vastuullisuustyötämme ohjaavat Agenda 2030 – Kestävän kehityksen tavoitteet.

7. Varmistaa edullinen, luotettava, kestävä ja uudenaikainen energia kaikille

Oma tavoitteemme: Pienennämme kiinteistöjemme energiankulutusta ja pyrimme käyttämään mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa kiinteistöissämme.

8. Edistaää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä ja säällisiä työpaikkoja

Oma tavoitteemme: Olemme luotettava kumppani kaikille sidosryhmillemme. Työllistämme suoraan ja välillisesti. Alihankintamme on läpinäkyvää ja vastuullista. Kannamme taloudellisen vastuumme.

9. Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita

Oma tavoitteemme: Takaamme laadukkaan rakentamisen, jossa energiatehokkuus, jätteidenkäsittely ja ympäristöarvot huomioidaan.

11. Taata turvalliset ja kestävät kaupungit ja asuinyhdyskunnat

Oma tavoitteemme: Laadukas ja kestävän kehityksen mukainen rakentaminen sekä turvalliset työmaat. Tarjoamme kohtuuhintaisia asuntoja, viihtyisää asumista ja hyviä asumisen palveluja.

13. Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan

Oma tavoitteemme: Edistämme kestävän kehityksen tavoitteita ja autamme asukkaitamme ilmastoviisaassa asumisessa ja energiankäytön vähentämisessä.

Vastuullisuustyömme 2019

Vastuullisuustyömme 2019

25.10.2019 lataa tiedosto

Hallitus

Hallitus

Erkki Uusi-Rauva, Emeritusprofessori, Tampere, hallituksen puheenjohtaja

Mikko Rönnholm, toimitusjohtaja, Naantali, hallituksen varapuheenjohtaja

Ari Hakala, hallintopäällikkö, Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

Katriina Kniivilä, kiinteistösijoitusjohtaja, Työeläkevakuutusyhtiö Elo

Jyrki Koskinen, toiminnanjohtaja, Tampere

Jouni Markkanen KTM, poliittinen sihteeri, Tampere

Reino Ojala, Kaupunkineuvos, Nokia

Jarmo Rosenlöf, sosiaalineuvos, Turku

Heikki Lyytinen, kenraaliluutnantti, EVP, Kangasala

0 kohdetta listalla

Tilaa uutiskirje ja kuule ensimmäisenä tulevista omistusasunnoistamme!

Tilaamalla uutiskirjeen sinulle lähetetään tietoa YH Kotien uusista omistusasunnoistamme. Voit perua tilauksen uutiskirjeen milloin tahansa uutiskirjeen lopusta löytyvällä linkillä, jolloin tietosi poistuvat YH Kotien järjestelmästä.