Voiko remontin keskellä asua?
Aihe: Naapurin puolesta kyselen
Ennen remonttia: kohta mennään
- Suunnittele oma asuminen: onko sinulla erityistarpeita, jotka saattavat aiheuttaa haasteita remontoitavassa asunnossa asuessa? Asiaa on hyvä punnita etukäteen ja pohtia, onko asumistilanteeseen tarve tehdä muutoksia.
- Seuraa suunnitelmia: saavuthan info-tilaisuuksiin ja luet lähetetyt tiedotteet. Remonttisuunnitelmista tiedottavat niin YH Kodit kuin remontin toteuttava urakoitsija.
- Siirrä tavarasi: asukkaan velvollisuus on tyhjentää remontoitava tila urakoitsijan ohjeiden mukaan. Urakoitsija huolehtii remontoitavan tilan suojaamisesta ja rajaamisesta. Joskus myös pyöräkellari tai varasto joudutaan tyhjentämään remontin tieltä.
- Muista lemmikit: suunnittele, missä lemmikkisi on turvallista viettää remonttiaika. Eläimet on syytä pitää poissa rempattavalta alueelta. Melu ja vieraat ihmiset asunnossa voivat aiheuttaa eläimille stressiä.
Remontti päällä: koti remontissa
- Väistötilat käyttöön: remontin ajan asukkailla on mahdollisuus käydä vessassa, peseytyä ja pyykätä erilisissä väistötiloissa. Tila pyritään varustamaan samalle tasolle kuin remontissa oleva alkuperäinen tila.
- Varaudu muutoksiin: remontit suunnitellaan hyvin etukäteen, mutta kaikkea ei vanhaa purkaessa voida satavarmasti ennakoida. On hyvä varautua siihen, että remontin aikana saattaa tulla odottamattomia yllätyksiä.
- Huolehdi turvallisuudesta: remontin ollessa käynnissä, on tärkeää pitää silmät auki liikkuessa taloyhtiön ulko- ja sisätiloissa. Remontti aiheuttaa väliaikaisia muutoksia esimerkiksi kulkureitteihin ja tavaroiden säilyttämiseen.
- Keksi tekemistä: remontointi tapahtuu pääasiassa työpäivien aikana, joten päiviksi on hyvä keksiä puuhaa kodin ulkopuolella. Kipaise naapuriin kahville tai kaupungille hoitamaan asioita.
- Valmistaudu katkoihin: remontti vaatii veden ja sähkön katkaisemista aina välillä. Tiedossa olevista katkoista ilmoitetaan etukäteen ja ne pidetään mahdollisimman lyhyinä. Yllätyksiä saattaa silti tulla. Pidä aina juomavettä varastossa. Pakastin kannattaa tyhjentää ja miettiä varasuunnitelma herkkien kylmäsäilytystä vaativien lääkkeiden varalle.
- Älä pure hammasta: Huomasitko jotain poikkeavaa tai häiritsevää? Ole rohkeasti heti yhteydessä urakoitsijaan, jos esimerkiksi rakennuspöly pääsee suojausten ohi asuintiloihin tai havaitset muita odottamattomia ongelmia. Urakoitsija ratkaisee ongelmatilanteet.
- Pidä paikat puhtaana: urakoitsija on vastuussa suojattujen alueiden siisteydestä, mutta myös muu asunto kannattaa pitää siistinä remontin ajan. Usein remontteihin liittyy pieniä korjaus- ja kunnostustöitä varsinaisen remonttitilan ulkopuolella.
Remontin jälkeen: valmista tuli
- Testaa ja kokeile: asukkaalla on paras tietämys, miten asuntokohtainen remontti on onnistunut. Remontin jälkeen kaiken pitää olla kunnossa. Virheitä huomatessa niistä kannattaa ilmoittaa heti, jotta urakoitsija voi korjata ne.
- Maltti on valttia: Vaikka oma asunto on valmis, koko taloyhtiön remontti ei silti välttämättä ole ohi. Asunnossa joudutaan mahdollisesti vielä käymään ja tekemään pieniä säätöjä. Remontti voi jatkua muissa asunnoissa, joka aiheuttaa melua ja muutoksia käytettävissä oleviin tiloihin sekä liikkumiseen.
- Takuutarkastukset hyötykäyttöön: urakoitsija antaa remonteille aina 2 vuoden takuuajan. Lähetämme takuuaikana kyselyn remontista asukkaille. Muistathan vastata takuutarkastuskyselyyn – otamme vastaan risut ja ruusut!
Lisää samasta aiheesta
Naapurin puolesta kyselen
Muutto edessä - Harkitsetko kimppa-asumista?
Kimppa-asuminen on houkutteleva vaihtoehto monelle, erityisesti taloudellisten seikkojen vuoksi. Se tarjoaa mahdollisuuden jakaa asumiskustannukset muiden kanssa ja samalla nauttia yhteisöllisestä ilmapiiristä, joka tekee asumisesta monin verroin miellyttävämpää kuin yksin asuminen.Lue lisää