Miksi muuttaisin asumisoikeusasuntoon?

YH Kotien asumisoikeusasunto on turvallinen sijoitus huomiseen. Asumisoikeusasunnossa saat asua niin pitkään kuin haluat pienellä sijoituksella, ilman pitkäaikaista sitoutumista. Ja kun haluat muuttaa pois, sinun ei tarvitse huolehtia asunnon myymisestä.

Muuttaessasi asumisoikeusasuntoon maksat asumisoikeusmaksun, joka on 15 % asunnon valmistumisajan kokonaishinnasta (+indeksiosuus). Pois muuttaessasi asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle indeksillä tarkastettuna. Asumisoikeusasunnossa maksat kuukausittaista käyttövastiketta, joka on edullisempi kuin vuokra vastaavassa vuokra-asunnossa vapailla markkinoilla.

Miten haen asumisoikeusasuntoa?

Tarvitset ensimmäiseksi asumisoikeusjärjestysnumeron, jotta voit hakea asumisoikeusasuntoa. Järjestysnumero on kuntakohtainen. Alla olevin linkkien kautta pääset sivuille, joiden kautta hakemuksen lähettäminen onnistuu helposti. Tampere, Pirkkala ja Kangasala käyttävät poikkeuksellisesti omaa hakuaan, muut kunnat löydät yhteishaun kautta. Järjestysnumeron varaaminen on maksutonta eikä velvoita mihinkään. Varallisuusraja on sidoksissa asumisoikeusmaksuun (pääsääntöisesti 3,33 x asomaksu). Yli 55-vuotiaille ei ole varallisuusrajaa. Asumisoikeusasunnoissa ei ole tulorajoja.

Asumisoikeuslaki uudistuu ja astuu voimaan portaittain 1.1.2022 alkaen. Asumisoikeusjärjestysnumeroa haetaan 1.9.2023 alkaen valtakunnallisesta samasta paikasta eli Arasta. Kuntakohtaiset järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti. Uudet järjestysnumerot ovat voimassa 2 vuotta hakupäivästä alkaen.

Asumisoikeusasuntoihin on jatkuva haku, myös asutut asunnot löytyvät nettisivuiltamme asuntohaun kautta.

Näin hakuprosessi etenee:

  • Hae asumisjärjestysnumeroa kunnasta, johon olet muuttamassa (Huom. 1.9.2023 alkaen järjestysnumeroa haetaan valtakunnallisesti)
  • Kun olet saanut oman numeron, täytä YH Kotien asuntohakemus.
  • YH Kotien henkilökunta tarjoaa hakemuksesi perusteella sopivaa asuntoa, kun järjestysnumerosi siihen oikeuttaa. Asunnot tarjotaan järjestysnumeron mukaisessa järjestyksessä.
  • Voit kieltäytyä sinulle tarjotusta asunnosta, mutta kolmas kieltäytyminen poistaa järjestysnumerosi. Uuden numeron hakeminen on mahdollista.
  • Hakemuksesi asuntoihimme on vuoden voimassa. Voit tehdä uuden hakemuksen muuttuneilla tiedoilla, jolloin uusi hakemus korvaa vanhan hakemuksen.

Asukkaan opas, asumisoikeus, pdf

Asukkaan opas, asumisoikeus, pdf

28.11.2017 lataa tiedosto

Tiesitkö tätä asumisoikeudesta?

Asumisoikeusasuntoon on mahdollista saada Kelan asumistukea
Kelan sivuille
Asumisoikeusmaksua vastaan otetun lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.
Vero.fi
Millainen asukas sinä olet?
Testaa asukastyyppisi

Ota yhteyttä asumisoikeusmyyntiimme

Tampere:

Sähköposti: aso.tampere@yhkodit.fi

Marianne Viita

Myyntineuvottelija, LKV, tiimiesimies

010 227 3019

Kirsi-Maarit Asplund

Myyntineuvottelija, LKV

010 227 3027

Turku:

Sähköposti: aso.turku@yhkodit.fi

Katri Aro

Myyntineuvottelija, KED

010 227 3718

0 kohdetta listalla