Mitä on asumisoikeus?

Asumisoikeusasuminen on asumismuoto, joka yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen piirteitä. Asumisoikeusasuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että asukkaat hankkivat itselleen asumisoikeuden asunnosta, mutta eivät omista itse asuntoa. Sen sijaan heillä on asumisoikeusasuntoon pysyvä asumisoikeus niin kauan kuin he haluavat ja täyttävät asumisoikeusyhteisön asettamat ehdot.

Asumisoikeusasumisen periaate toimii seuraavasti:

  1. Asukkaat maksavat asumisoikeusmaksuna 10-15 prosenttia asunnon valmistumisajan kokonaisahinnasta (+indeksiosuus). Pois muuttaessasi asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle rakennuskustannusindeksillä tarkastettuna.
  2. Asumisoikeusmaksun jälkeen asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta, joka vastaa asumiskuluja ja ylläpitokustannuksia. Tämä vastike on yleensä edullisempi kuin vastaava vuokra vapaarahoitteisessa vuokra-asunnossa.

Asumisoikeusasuminen tarjoaa joustavuutta asumiseen ja mahdollisuuden asua omassa kodissa ilman suurta alkupääomaa, mutta samalla asukkaat eivät joudu kantamaan omistusasumisen riskejä ja vastuita. Jos haluat muuttaa pois, sinun ei tarvitse huolehtia asunnon myymisestä. Asumisoikeusasunnoissa on kolmen kuukauden irtisanomisaika.

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?

Asumisoikeusasuntoa voi hakea täysi-ikäinen, Suomen kansalainen tai kansalaiseen rinnastettava henkilö. Varallisuusrajat koskevat alle 55-vuotiaita.

Varallisuus- ja tulorajat

Asumisoikeusasuntoon ei ole tulorajoja, mutta varallisuusrajat koskevat kaikkia asuntoon muuttavia 18-54-vuotiaita. Asumisoikeusasuntoa ei voi hakea esimerkiksi alle 55-vuotias henkilö, jolla on asuntotarvetta vastaava omistusasunto samalla paikkakunnalla tai varallisuutta hankkia vastaava omistusasunto. Velkaisesta omistusasunnosta voidaan vaihtaa asumisoikeusasuntoon, mikäli samalla paikkakunnalla oleva omistusasunto myydään. Varallisuusraja on 50 prosenttia vastaavan omistusasunnon hinnasta.

Miten haen asumisoikeusasuntoa?

Tarvitset ensimmäiseksi asumisoikeusjärjestysnumeron, jotta voit hakea asumisoikeusasuntoa.Voit hakea valtakunnallista järjestysnumeroa 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta Arasta. Ennen 1.9.2023 haetut järjestysnumerot ovat voimassa vuoden 2023 loppuun asti.

Uusi järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta. Hakijalla voi olla voimassa vain yksi numero kerrallaan.

Asumisoikeusasuntoihin on jatkuva haku, myös asutut asunnot löytyvät nettisivuiltamme asuntohaun kautta.

Näin hakuprosessi etenee:

  • Hae asumisjärjestysnumeroa Arasta.
  • Kun olet saanut oman numeron, täytä YH Kotien asuntohakemus.
  • YH Kotien henkilökunta tarjoaa hakemuksesi perusteella sopivaa asuntoa, kun järjestysnumerosi siihen oikeuttaa. Asunnot tarjotaan järjestysnumeron mukaisessa järjestyksessä.
  • Hakemuksesi asuntoihimme on kaksi vuotta voimassa. Voit tehdä uuden hakemuksen muuttuneilla tiedoilla, jolloin uusi hakemus korvaa vanhan hakemuksen.

Asukkaan opas, asumisoikeus

Asukkaan opas, asumisoikeus

25.08.2023 lataa tiedosto

Asumisoikeusasunnon irtisanominen

Asumisoikeusasunnon irtisanomisaika on kolme kuukautta siitä päivästä, kun kirjallinen irtisanomisilmoitus on saapunut YH Kodeille. Irtisanomista ei voi tehdä sähköpostilla.  Tee irtisanominen sähköisesti samalla lomakkeella, millä vuokra-asuntokin irtisanotaan.

Kun olemme käsitelleet irtisanomisilmoituksesi, saat postitse vahvistuskirjeen, jossa kerrotaan mm. asumisoikeusmaksun palautuksesta, avainten luovutuksesta ja muista asunnosta luopumiseen liittyvistä asioista.

Asumisoikeudesta luopuminen

Haltija saa luovuttaa asumisoikeuden puolisolleen, sellaiselle perheenjäsenelle, joka luovutushetkellä vakinaisesti asuu huoneistossa, taikka suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaiselleen. Luovutuksen edellytyksenä on, että asumisoikeuden haltija on asunut huoneistossa vähintään kaksi vuotta. Olethan asiakaspalveluumme yhteydessä asiakaspalvelu@yhkodit.fi

Mikäli asumisoikeus on kahden tai useamman henkilön nimissä, osuus voidaan luovuttaa toiselle vain kaikkien haltijoiden suostumuksella.

Jos sopimus on pantattuna, tarvitaan myös pankin suostumus luovutukselle.

Tiesitkö tätä asumisoikeudesta?

Asumisoikeusasuntoon on mahdollista saada Kelan asumistukea.
Kelan sivuille
Asumisoikeusmaksua vastaan otetun lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.
Vero.fi
Millainen asukas sinä olet?
Testaa asukastyyppisi

Ota yhteyttä asumisoikeusmyyntiimme

Tampere:

Sähköposti: asiakaspalvelu@yhkodit.fi

Marianne Viita

Myyntineuvottelija, LKV, tiimiesimies

010 227 3019

Tiina Hietiö

Myyntineuvottelija, VuT, LVV

010 227 3045

Turku:

Sähköposti: asiakaspalvelu@yhkodit.fi

Katri Aro

Myyntineuvottelija, KED

010 227 3718

Jenna Voutilainen

Myyntineuvottelija, LKV, LVV

010 227 3709

0 kohdetta listalla