Valitsemasi Asunnot

Asumisoikeusasunnot

Vuokra-asunnot

Kotosalla-asunnot

×

Usein kysytyt kysymykset

1. Koska nimeni vaihdetaan uuden kotini oveen?

Kun muutat uuteen kotiisi, tee muuttoilmoitus huoltoyhtiöön. Nimesi vaihdetaan oveen noin kahden viikon kuluessa. Jos nimen vaihtamisessa kestää pidempään, soita huoltoyhtiöön ja tiedustele tilannetta. Oman huoltoyhtiösi yhteystiedot löytyvät joko kiinteistösi ilmoitustaululta tai Oman talon sivut -palvelusta. Syötä hakukenttään kotiosoitteesi ja löydät tarvittavat tiedot.

2. Saako huoneistossani maalata ja tapetoida?

Neuvottele maalauksesta tai tapetoinnista YH Kotien kanssa. Kaikesta kodissasi tapahtuvasta muutos- ja korjaustyöstä tehdään etukäteen ilmoitus asukasisännöintiin muutostyölomakkeella. Ilmoituksen voi lähettää sähköpostilla. Saat tekniseltä isännöitsijältä vastauksen muutospyynnölle. Lupa hakemallesi kodin muutostyölle myönnetään tai evätään perustellusti.

3. Miten asumisoikeusasunto irtisanotaan?

Asumisoikeusasunto irtisanotaan aina kirjallisesti. Allekirjoitettuasi lomake toimita se meille. Lomakkeen voi tulla täyttämään myös toimistollamme.

4. Mitä teen, jos naapureista aiheutuu häiriötä?

Jos naapureista aiheutuu häiriötä (meluaminen, tupakointi, lemmikkieläimet), kannattaa aina ensin keskustella asiallisesti naapurin kanssa. Suora yhteydenotto voi olla tehokkaampi keino kuin kirjoitetun lapun kiinnittäminen yhteiseen ilmoitustauluun. Jos häiriö silti jatkuu, sinun kannattaa yhdessä muiden asukkaiden kanssa tehdä naapuristanne kirjallinen häiriöilmoitus. Huomioithan, että mitä enemmän ilmoituksessa on kiinteistösi asukkaiden allekirjoituksia, sitä painokkaammin pääsemme asiaa hoitamaan. Saat tarvittaessa myös opastusta asukasisännöinnistämme.

5. Kuka asentaa paikoilleen astianpesukoneen?

Voit asentaa itse astianpesukoneesi paikoilleen, mutta käytännössä sekä YH Kodit että vakuutusyhtiöt suosittelevat käyttämään putkimiestä tai valtuutettua asentajaa asennustyöhön. Huomioithan, että olet itse vastuussa mahdollisista vahingoista – huolehdi siis kotivakuutuksesta. Jos tarvitset asennusapua astianpesukoneen kanssa, ota rohkeasti yhteyttä kiinteistösi huoltoyhtiöön.

6. Onko autopaikkoja vapaina? Mistä saan autopaikan?

Voit tiedustella kaikkea autopaikkavuokraukseen liittyen osoitteesta: autopaikat@yhkodit.fi. Luovut autopaikastasi automaattisesti, kun irtisanot asuntosi. Jos et enää jostain syystä asumisen aikana tarvitse autopaikkaa, muista tässä tapauksessa irtisanoa se.

7. Saanko laittaa oveeni turvalukon, ovisilmän tai sarjoittaa uuden lukon? Mistä saan lisäavaimia?

Saat laittaa kotioveesi turvalukon tai ovisilmän, kunhan ne on asennettu asianmukaisella tavalla. Jätä asentamasi ovisilmä ja turvalukko asuntoon kun muutat.

Tutustu vuokrasopimuksesi ehtoihin lukon sarjoitukseen liittyvissä asioissa. Ennen kuin toimit, ole kaikista muutostöistä yhteydessä meihin muutostyölomakkeella. YH Kodeilla on oma sopimuskumppani lukon sarjoituspalveluissa. Muutostyöt veloitetaan tapauskohtaisesti joko vakuudesta tai muulla sovitulla tavalla. Jos sinulla on tarvetta lisäavaimille, otathan yhteyttä asukasisännöintiin. Älä teetä avaimia ilman kiinteistönomistajan lupaa.

8. Mitä teen, jos jääkaappi reistailee?

Jos jääkaappisi reistailee, ota oitis yhteyttä kiinteistönhoitajaan. Jos kyse on helppohoitoisesta vaivasta, kiinteistönhoitaja pystyy neuvomaan sinua jo puhelimessa. Löydät oman kiinteistösi huoltoyhtiön tiedot kätevästi Oman talon sivut -osiosta. Syötä hakukenttään kotiosoitteesi ja saat yhteystiedot näkyviin. Usein samat tiedot löytyvät myös kiinteistösi ilmoitustaululta. Jääkaapin ja muiden kodinkoneiden osalta korjaaja päättää, onko laite korjattavissa vai tuleeko laite uusia.

9. Saanko ostaa itse uuden kodinkoneen vuokra-asuntoon?

Voit ostaa uuden kodinkoneen ja viedä ostamasi kodinkoneen mukanasi, jos muutat pois. Kun viet ostamasi koneen mukanasi, aseta kiinteistölle kuuluva alkuperäinen kone takaisin paikoilleen. Vaihdon aikana säilytä alkuperäistä konetta huolellisesti kuivassa ja lämpimässä omassa varastotilassasi; älä taloyhtiön yhteistiloissa. Takaisin asetetun kodinkoneen toimivuus on vastuullasi varastoinnin jälkeen.

10. Miten saan viritettyä netin tai tv:n kotiini?

Perusnopeudella toimiva laajakaistayhteys kuuluu vuokraasi tai vastikkeeseesi. Ilmoita kiinteistösi laajakaistayhteyden palveluntarjoajalle (yleisimmät Sonera ja Elisa) muutostasi jo etukäteen ja aktivoi internetyhteys. Aktivoinnin jälkeen saat operaattorilta ohjeet yhteyden kytkemiseksi. Jos et saa ohjeista huolimatta yhteyttä toimimaan, soita palveluntarjoajalle.

Löydät oman kiinteistösi operaattorin syöttämällä Oman talon sivut -osioon kotiosoitteesi ja pääset katsomaan kiinteistösi tietoja. Löydät lisäpalvelujen ja -nopeuksien hinnat tekemällä operaattorin sivuilla laajakaistan saatavuuskyselyn asuntosi osoitteeseen.

Jos sinulla on ongelmia kytkeä televisiota, voit tarkistaa Oman talon sivut -osiosta onko kiinteistössäsi antenni- vai kaapeliverkko käytössä. Tarkista, että sinulla on kaapeli- tai antennitalouteen sopiva laite. Tarkista lisäksi, että antennijohtosi on ehjä ja toimiva.

×

Valitse

Tämä kohde on haettavissa sekä vuokra- että asumisoikeusasuntona.

×