YH Kodit tavoittelee toimenpiteellään vähintään viiden prosentin energiansäästöä tulevalla lämmityskaudella. Asteen pudotus koskee YH Kotien vuokra- ja asumisoikeusasuntojen sisälämpötilaa.  Nopeita ja konkreettisia säästötoimenpiteitä tarvitaan, jotta energiajakelu saataisiin pysymään Suomessa katkeamattomana läpi lämmityskauden. Pudotus on osa Astetta alemmas -energiansäästökampanjaa, jonka tavoitteena on saada suomalaiset säästämään energiaa.

Tuleva talvi tulee olemaan kriittinen energianjakelun suhteen. Merkittäviä energiansäästötoimenpiteitä tarvitaan, jotta mahdollisilta jakelukatkoksilta vältyttäisiin. Rakennusten ja käyttöveden lämmittäminen ovat suurimmat energiasyöpöt. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa lämpimän käyttöveden kulutukseen esim. vähentämällä suihkussa oloaikaa ja laskemalla pesuveden lämpötilaa, mutta myös kiinteistön omistajilta tarvitaan todellisia toimenpiteitä.

”Teemme jatkuvasti töitä energiankulutuksen vähentämiseksi. Olemme keskittyneet poikkeamien seurantaan ja tehokkaampaan energian hyödyntämiseen. Käytössämme on 24/7 valvomopalvelu, jolla voimme havaita reaaliaikaisesti esimerkiksi käyttövesivuodot.” kertoo Tomi Jokio, YH Kodit Oy:n kiinteistöjohtaja. ”Näillä toimenpiteillä säästämme vuosittain 2 %:n verran kokonaisenergian tarpeesta eli n. 1 520 MWh. Tämä vastaa noin 60 omakotitalon energiatarvetta vuodessa. Nyt energian jakelun turvaamistalkoissa tarvitaan kuitenkin nopeampia toimenpiteitä.” jatkaa Jokio.

”Meillä on isona kiinteistönomistajana velvollisuus toimia nyt ja tehdä omalta osaltamme konkreettisia toimenpiteitä energian jakelun varmistamiseksi.” sanoo Janne Tuominen, YH Kodit Oy:n toimitusjohtaja. ”Yksi merkittävä keino on alentaa asuntojemme sisälämpötilaa asteella. Toimenpide koskettaa lähes 8 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoamme. Asteen alentaminen tuo vähintään viiden prosentin energiansäästön jo tehtyjen toimenpiteiden lisäksi.” toteaa Tuominen.

Miten asukkaat ovat ottaneet asteen alentamisen vastaan?

”Asukkaamme ovat hyvin valveutuneita ja ovat olleet pääosin ymmärtäväisiä kampanjan suhteen, mutta soraääniäkin on toki tullut. ” Jokio myöntää. ”Olemme valmiita ottamaan nämä palautteet vastaan. Kannustamme edelleen myös asukkaitamme energiansäästötoimenpiteisiin, sillä tiedämme, ettei pelkkä asteen alentaminen riitä. Näihin talkoisiin tarvitaan kaikkia”.

”Asteen alentamisen lisäksi tulemme rajoittamaan saunavuoroja kovimpina pakkasjaksoina, erityisesti tammi-helmikuussa.  Harkitsemme edelleen tarvittaessa lisätoimenpiteitä ja asukkaille jaetaan edelleen aktiivisesti tietoa omista mahdollisuuksista vaikuttaa kulutukseen.” jatkaa Jokio.

Suositeltavat sisälämpötilat:

  • oleskelutilat 20–21 °C
  • makuuhuoneet 18–20 °C
  • tuulikaapit ja porrashuoneet 15–18 °C
  • varastot 12 °C
  • autotallit 5 °C

YH Kodit astetta alemmas -kampanjassa:

Pudotamme asteen sisälämpötilaa kaikissa asumisoikeus- ja vuokratalokiinteistöissämme. Energiansäästö kohdistuu lähes 8000 asuntoon. Lisäksi nopeutamme yhteistilojen valaisimien päivittämistä liikeohjattuihin LED-valaisimiin. Seuraamme aktiivisesti energiakulutuksen poikkeamia ja reagoimme havaintoihin nopeasti. Kannustamme ja opastamme asukkaitamme energiansäästötekoihin säännöllisellä viestinnällä.

Astetta alemmas

Astetta alemmas -kampanja on Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön ja Sitran käynnistämä kampanja, jonka tavoitteena on saada vähintään 75 % suomalaisista säästämään energiaa. www.astettaalemmas.fi