Kiinteistöjohtaja Tomi Jokion mukaan oman asunnon lämmitystä voi tukea muutamalla helpolla konstilla, jotka on hyvä palauttaa mieliin aina syksyn alussa. Pulmatilanteissa kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun.

Elokuun lopussa helteet väistyivät, ilmat viilenivät ja moni varmisteli kodeissaan jo pattereiden toimivuutta. Tavallista onkin, että syksyn alkaessa asukkailta tulee kysymyksiä lämmityskauden alkamisen ajankohdasta ja muista lämmitykseen liittyvistä yksityiskohdista.

Moni on jo valveutunut kodinlämmityksen kysymyksissä ja oman kodin lämpötilaa seurataan sisälämpömittarein. Pääasiallinen huoli syksyllä koskee lämmityskauden alkamista.

– Seuraamme lämmityskauden alussa tiiviisti vuorokauden keskilämpötilaa. Kun vuorokauden keskilämpötila painuu riittävän alas, aloitamme lämmityksen. Manuaalista seuraamista tukevat automaattiset hälytykset, jotka varmistavat, että keskilämpötilan lasku alle 15 asteen alapuolelle havaitaan nopeasti ja varmasti, Tomi Jokio kertoo.

Lämmityskauden käynnistyminen ei silti ole automaattisesti samanaikainen kaikille kiinteistöille.

– On joitakin kiinteistökohtaisia poikkeuksia, jotka otetaan tietenkin huomioon. Olemme keränneet pitkään tietoa eri kiinteistöjemme lämmityksestä, joten tiedämme, miten toimia erikoiskohteissa. Käytännössä joidenkin lämmitysteknisesti poikkeavien kiinteistöjen lämmitys aloitetaan joko hiukan aikaisemmin tai hiukan myöhemmin kuin muissa.

Lämmityskauden alussa patteri tuntuu usein viileältä

Jokion mukaan mielenrauhaa voi saada siitä, että patteri voi usein tuntua lämmityskauden alussa viileältä, vaikka lämmitys olisi jo alettu. Kun huoneilman tavoitelämpötila on 21 astetta, lämmittää jo 30-asteinen patteri merkittävästi, mutta tuntuu koskettaessa viileältä.

– Lämmityskauden alussa syksyn ja talven normaalit sisälämpötilat voivat helposti tuntua viileiltä kesän lämmön jälkeen. Ihmisen keho on tarkka mittari, se aistii jo puolen asteen eron. Siksi ensimmäisten syksyn viileämpien säiden kohdalla ollaan usein herkkiä havaitsemaan viileitä kohtia asunnossa. Tavoitelämpötila 21 astetta on terveellisten asumisolosuhteiden kannalta ihanteellinen.

Toki sekin on mahdollista, että termostaatti on mennyt jumiin, eikä asunto lämpene kunnolla sen takia.

– Termostaatin toimivuuden voi testata itse helposti. Termostaatti kannattaa kääntää kerran auki ja kiinni, jolloin termostaatti yleensä aukeaa, jos se on ollut jumissa. Tämä on turvallinen toimenpide tehdä omatoimisestikin. Jos tämä ei auta, on hyvä olla yhteydessä oman kiinteistön huoltoyhtiöön tai YH Kotien asiakaspalveluun.

Massiiviset huonekalut pois patterin edestä

Jos asunnossa on jatkuvasti viileää, syy saattaa löytyä ilmanvaihdosta.

– Isossa osassa kiinteistöjä ilmanvaihtoa voi säätää liesituulettimen kautta. Jos kesällä on säätänyt ilmanvaihdon reilummalle tuuletukselle, se tuntuu viileytenä syksyllä.

Jokio muistuttaa, että jos asunnossa on korvausilmaventtiili, se täytyy säätää nyt talviasentoon. Sitä ei pidä tukkia, sillä tällöin ilmanvaihto alkaa imeä korvausilmaa rakenteiden läpi. Tähän löytyy tarkempia ohjeita oma.yhkodit.fi –sivustolta.

Myös paksut verhot ja massiiviset huonekalut vaikuttavat patterin lämmityskykyyn.

– Joskus pattereiden edessä on paljon tai raskaita huonekaluja tai verhoja, jotka estävät lämmön säteilyn asuntoon. Nämäkin seikat vaikuttavat yllättävän paljon. Patterien edusta onkin talvella hyvä jättää mahdollisimman esteettömäksi.
Kylmä tulee ulkoa, mutta liika lämpö voi tulla myös sisältä

YH-Kodeissa lämmitysjärjestelmät on säädetty niin, että talvella kaikki asunnot olisivat toivotussa 21 asteessa, mutta asukas voi halutessaan säätää lämpötilaa sen alle.

Nykyisin viileyden lisäksi joskus valitetaan myös asuntojen liiallisesta lämpenemisestä helteiden aikaan.

– Kylmyys on meille suomalaisille lämpöä helpompi käsitellä. Tiedämme, että kylmä tulee ulkoa ja osaamme toimia sen kanssa. Mutta kuumuus tulee helteiden ja kuumenneen ulkoilman lisäksi myös sisältä. Lämpökuormaa tulee erilaisista lämmönlähteistä sisätiloissa. Mm. pelikonsolit, tietokoneet ja kohdevalot ovat isoja lämmönlähteitä.

Kämmenselkä tunnistaa vetokohdan

Vedon tunnetta tunnetaan Jokion mukaan monestakin syystä.

– Jos ilmanvaihto on asianmukaisesti säädetty talviasentoon, ja vetoa tuntuu silti, kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet. Oma kämmenselkä on hyvä työkalu vetokohdan tunnistamiseen. Jos ikkunoista tuntuu vetoa, kannattaa tehdä vikailmoitus, jolloin ikkunantiivisteet tullaan tarvittaessa vaihtamaan. Ensimmäisenä kannattaa kuitenkin tarkistaa, että ikkuna on kunnolla kiinni. Pesun jälkeen yläkiinnike jää helposti auki. Myös normaalit lämpötilavaihtelut voidaan joskus aistia vetona. Tällöin paras konsti ovat villasukat tai pitkähihainen paita.

Älykäs talotekniikka terveellisten ja turvallisen asumisolosuhteiden tueksi

YH-Kodeilla on jonkin verran kohteita jo nyt olosuhdeseurannassa, ja tulevaisuudessa älykästä talotekniikkaa ollaan lisäämässä merkittävästi.

– Suunnitelmissamme on asuntotasoinen olosuhteiden seuranta. Haluamme varmistaa, että jokaisella asukkaalla on terveelliset ja turvalliset asumisolosuhteet, missä älykäs ja reaaliaikaisesti seurattava talotekniikka on iso apu. Tekniikka myös mahdollistaa vastuullisemman energian käytön.

Kun mittaat, mittaa oikeasta kohdasta

Moni asukas mittaa oman asuntonsa lämpötilan itse ja seuraa mittaustuloksia aktiivisesti.

– Mittaroinnissa on tärkeää muistaa, että oikean tuloksen antava mittauspiste on keskellä asuntoa. Mikään asunto ei ole täysin tasalämpöinen ja viileämpiä ja lämpimämpiä kohtia löytyy aina. Varma tulos löytyy siis asunnon keskeltä. Sen mukaan voidaan tehdä tarvittavia säätö- ja tarvittaessa korjaustoimenpiteitä.

Kun lämmityskausi alkaa, muista nämä:

  • säädä ilmanvaihto talviasentoon
  • älä peitä korvausilmaventtiiliä
  • tarkista patterien termostaattien kunto kääntämällä ne kerran auki ja kiinni
  • tarkista ikkunoiden vetopaikat ja varmista, että ne ovat kunnolla kiinni
  • pidä pattereiden edusta mahdollisimman vapaana paksuista kankaista ja
  • painavista huonekaluista
  • huomaa, että patteri voi lämmityskauden alussa tuntua viileältä, vaikka lämmitys olisikin jo käynnissä

Pulmatilanteissa voit kääntyä asiantuntijoidemme puoleen, autamme mielellämme!