Ostaako käytetty asunto vai aivan uusi? Kodin tulee täyttää lista toiveita, mutta sopia myös lompakollesi. Uuden asunnon ostamisen puolesta puhuu se, että voit suunnitella asunnosta mieleisesi ja toteutuksen hoitaa joku muu. Sinun ei tarvitse itse alkaa remonttihommiin. Toiseksi, uusi asunto tarjoaa huoletonta asumista pitkäksi aikaa ilman taloyhtiön suuria remontteja ja alkuun voit saada halutessasi myös hieman joustoa asumiskustannuksiin.

Yksilöllisesti toteutettu koti

Koti on monelle tärkeä paikka ja siellä vietetään paljon aikaa. Siksi kodin tulee olla hyvin suunniteltu, toimiva ja oman näköinen. Viime vuosina muotiin tullut kotoilu on vastapainoa tämän päivän suorituskeskeiselle elämäntavalle. Yksi uudiskohteen parhaista puolista onkin, että pääset täysin uuteen asuntoon, joka on tehty sinua varten.

”Asuntojen keskimääräiset neliömäärät ovat viime vuosina pienentyneet, jonka vuoksi hyvä suunnittelu on avainasemassa. Suunnittelemme asunnolle toimivat raamit, jonka ostaja täydentää materiaalivalinnoilla ja sisustuksella. Asiakkaat ovat alkaneet toivomaan massasta poikkeavia asuntoja, esimerkiksi parvelliset loft asunnot ovat olleet hyvin haluttuja. Mikäli haluat tehdä asuntoon suurempia muutoksia, sinun kannattaa kertoa meille toiveistasi jo hyvissä ajoin. Sitä paremmat mahdollisuudet muutokset ovat toteuttaa.”

Mikä ennakkomarkkinointi ja RS?

Uusien asuntojen markkinointi alkaa ns. ennakkomarkkinoinnilla, jonka aikana nähdään, onko suunnitelluille asunnoille kysyntää. Tässä vaiheessa kohteen tiedot ovat usein alustavia ja yksityiskohdat tarkentuvat siinä vaiheessa, kun rakentamispäätös tehdään. Ennakkomarkkinointivaiheessa asunnoista ei vielä tehdä kauppoja, vaan asiakas tekee varauksen ja maksaa varausmaksun. Varaus ei vielä sido kauppaan, vaan teet lopullisen päätöksen kaupasta siinä vaiheessa, kun kaupanteko voidaan aloittaa.  Rakentamispäätös edellyttää tiettyä varausastetta.

Rakentamispäätöksen jälkeen siirrytään ns. RS-vaiheeseen, jolloin myös kaupanteko asunnoista alkaa. RS tulee sanoista rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema. RS-järjestelmä on kehitetty 1970-luvulla, jolloin pankit kehittivät sen ostajien turvaksi uuden asunnon kaupassa. RS-järjestelmässä myyjän tulee laatia tietyt turva-asiakirjat. Turva-asiakirjoja ovat esimerkiksi yhtiöjärjestys, RS-taloussuunnitelma, lupapiirustukset ja urakkasopimus. Turva-asiakirjojen säilyttäjänä toimii usein pankki, josta rakennusaikainen yhtiölaina on otettu.

”Usein kauppaa tehdessä rakenteilla oleva asunto on vasta faktoja paperilla ja ostajan mielikuva uudesta asunnosta perustuu asunnon pohjakuvaan, havainnekuviin, piirustuksiin ja rakennustapaselosteen tietoihin. Ostajan on vielä tässä vaiheessa usein vaikea kuvitella miltä uusi asunto näyttää. Onneksi teknologia kehittyy jatkuvasti tuoden mahdollisuuden nähdä asunto valmiina digitaalisesti esimerkiksi 3D mallinnuksena. Samoin asunnosta näkyviä maisemia voidaan kuvata kamerakopterilla.”

Uusi asunto on turvallinen ostaa

YH Kodit ei itse rakenna asuntoja vaan rakennutamme kohteet ulkopuolisella urakoitsijalla. Teemme yhteistyötä vain luotettavien urakoitsijoiden kanssa ja valitsemme kohteelle rakennustyönvalvojan, joka valvoo rakentamisen jokaista työvaihetta. Lisäksi käytämme useissa kohteissa eri aloihin, kuten LVI- ja sähkötöihin, erikoistuneita valvojia. Valvonnan tavoitteena on rakentamisen laadun sopimuksenmukaisuuden varmistaminen, virheiden ennaltaehkäiseminen sekä ajallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen. Kestävyys, laadukkuus ja vastuullisuus ovat YH Kotien rakennuttamisen kivijalat.

”Olemme toimineet rakennuttajana jo 40 vuoden ajan. Tavoitteenamme on toiminta-alueemme kaupunkien ja kuntien asumisen kehittäminen. Hankkeen rakennuttajana vaadimme urakoitsijoilta laatua. Yhteiskunnallisena toimijana meitä ohjaa vastuullisuus ja läpinäkyvyys. Haluamme tehdä ihmisille laadukkaita koteja.”

Uuden asunnon kaupassa ostajan asema on hyvin turvattu. Myyjän tulee asettaa vakuuksia ostajan turvaksi, joita ovat rakentamisvaiheen vakuus, rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus ja suorituskyvyttömyysvakuus. Kauppakirjapohja, jolla uuden asunnon kauppa aina tehdään, on kuluttaja-asiamiehen tarkastama ja hyväksymä. Asuntoa ei myöskään makseta kerralla, vaan kauppahinta on jaettu maksueriin, jotka erääntyvät sitä mukaa, kun kohde rakentuu. Ennen viimeisten kauppahintaerien maksua pääset tutustumaan asuntoon.

Joustoa asumiskustannuksiin

Uusi asunto tarjoaa erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, jotka joustavat maksukykysi mukaan.

Tällä hetkellä yhtiölainoissa on usein lyhennysvapaata valmistumisen jälkeen muutama vuosi, jolloin lainasta maksetaan pelkästään korkokuluja. Lyhennysvapaa tasapainottaa taloudellista tilannettasi esimerkiksi silloin, kun haluat sisustusrahaa uusiin huonekaluihin tai perheesi tulot pienenevät väliaikaisesti esimerkiksi äitiysloman ajaksi. Ostajan tulee kuitenkin laskea asumismenonsa niin, että lainanlyhennysten alkaessa ei tule yllätyksiä.

Toinen joustoa tarjoava vaihtoehto on joissain kohteissa oleva valinnainen vuokratontti, joka mahdollistaa tonttiosuuden lunastamisen omaksi asuntokohtaisesti. Tontin voi lunastaa ensimmäisen kerran valmistumisen yhteydessä ja tämän jälkeen yleensä kerran vuodessa. Yhtiön sijaitseminen omalla tontilla on joillekin ratkaiseva kriteeri asunnon ostossa. Mikäli et kuitenkaan halua heti alkuun sitoa pääomaa tontin lunastamiseen, voit tehdä sen myös myöhemmin.

Uusi asunto antaa sinulle valinnan vapautta ja taloudellista vakautta. Kun etsit toiveesi täyttävää ja lompakollesi sopivaa asuntoa, käänny meidän puoleemme. Me teemme sinulle kodin, joka on mukava asua, turvallinen ostaa ja huoleton omistaa.

YH Kotien myytävien asuntojen valikoimasta löydät sekä ennakkomarkkinoinnissa ja rakenteilla olevia että muuttovalmiita uudisasuntoja. Tutustu Turussa ja Tampereella myynnissä ja suunnitteilla oleviin asuntoihin ja varaa omasi ajoissa.