Viikolla 37 vietetään vuosittain ruokahävikkiviikkoa.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan kotitaloudet heittävät Suomessa ruokaa roskiin yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Henkilöä kohden tämä tekee keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Hävikkiä syntyy eniten vihanneksista, juureksista ja perunoista (23 %), toiseksi eniten hedelmistä ja marjoista (17 %) sekä kolmanneksi eniten kahvista (14 %).

Hävikkiä on mahdollista vähentää esimerkiksi suunnittelemalla ruokaostokset paremmin, muistamalla päiväysmerkintöjen erot, käyttämällä luovuutta kokkaamisessa ja kokeilemalla rohkeasti uusia reseptejä sen pohjalta, mitä ruoka-aineita kaapissa on jo valmiiksi.

Ruokahävikkiä ei välttämättä onnistuta vähentämään, vaikka tahtoa olisikin. Suunnittelemattomuuden seurauksena kaupasta ostetaan liikaa ruokaa, jolloin kaikkea ei ehditä hyödyntää ennen ruoan pilaantumista. Lisätietoa hävikin vähentämiseen löytyy Hävikkiviikko 12.–18.9.2022 (havikkiviikko.fi)

Asiakaspalvelussamme työskentelevä Laura otti tehotarkkailuun oman ruokahävikkinsä pienentämisen. Lue miten Lauran viikko sujui:

Lauran viikko

Aloitin hävikkiviikon testaamalla Pauligin ja Luonnonvarakeskuksen kehittämää ruokahävikkilaskuria. Kotona meillä eniten syntyy hävikkiä tosiaan kasviksista, hedelmistä ja leivästä.

Yritin itse hävikkiviikon aikana vähentää haaskuuseen menevää ruokaa ja olla kekseliäämpi purkin jämien ja juustonkannikoiden käyttäjä.

Päätin aloittaa jääkaapin sisällöstä. Mitä siellä on mitä voisi hyödyntää? Epämääräisiä paloja kesäkurpitsaa, vähän löllöksi mennyt paprika ja porkkanoita, parhaat päivänsä nähneitä banaaneja, jämäpaloja erilaisia juustoja unohdettuna perimmäiseen nurkkaan. Ruuaksi näistä päätin valmistaa kasvislasagnea ja banaanipannukakkua. Juustonjämät valkokastikkeen joukkoon, kasvikset raasteeksi ja pakkasesta pinaattia vielä kylkeen.

Selkeän kauppalistan tekeminen helpotti huomattavasti ostosten tekoa. Kauppaan mennessä tein kauppalistan, jota noudatin suurin piirtein. Kaupasta ei tarvinnut hakea juuri kuin maitoa ja munia. Mukaan tarttui kyllä myös hävikkileipäpussi, josta osan laitoin pakkaseen.

Viikon saldo:

+uusia reseptejä ja vinkkejä ruuanlaittoon!

+jääkaappi siistiytyi

+biojäteastia huomattavasti tyhjempi

+rahaa meni vähemmän ruokaan, kun suunnitteli kauppareissun ja teki listan