Lasten leikkiä, koiran haukuntaa, musiikin soittoa. Kerrostalossa asutaan tiiviisti, joten erilaiset äänet kantautuvat helposti asunnosta toiseen. Monet niistä kuuluvat arkeen, mutta kohtuutonta metelöintiä tai häiritsevää asumista ei tarvitse sietää. Jotta kaikki pystyvät elämään sopuisasti yhdessä, toivomme jokaiselta asukkaaltamme kunnioitusta naapureitansa kohtaan.

On hyvä ymmärtää, että seinän takana asuvalla naapurillasi saattaa olla erilainen elämäntapa tai vuorokausirytmi kuin sinulla. Siksi elämisen ääniä voi kuulua silloinkin kun kaipaat hiljaisuutta: toinen tulee myöhään töistä kotiin ja käy suihkussa, toisen lapset taas alkavat leikkiä jo aikaisin aamusta. Jokaisesta äänestä ei kannata tehdä ilmoitusta, sillä taloyhtiö ei voi kieltää normaalia elämää. Vaikka muut asukkaat tulee huomioida varsinkin hiljaisuuden aikana, vessassa käynti tai hissin käyttö ovat sallittuja kellonajasta riippumatta, samoin juhlien järjestäminen muutamana iltana vuodessa.

Jos naapurisi asuminen taas on äänekästä tai muuten levotonta ja esimerkiksi aamuyöhön kestävä juhlinta, kovaääninen riitely tai tuntikausia haukkuva koira häiritsee toistuvasti muiden asukkaiden elämää, tulee siihen puuttua. Paras tapa on ottaa asia ensimmäisenä puheeksi häiriötä aiheuttavan naapurisi kanssa. Usein pelkkä keskustelu riittää, sillä hän ei välttämättä tiedä häiritsevänsä muita. Mikäli naapurisi kuitenkin suhtautuu huomautukseesi välinpitämättömästi ja jatkaa metelöintiä, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian. Näin pystymme puuttumaan häiriökäyttäytymiseen varhaisessa vaiheessa, jolloin tilanne ei etene niin pitkälle, että alat esimerkiksi harkita muuttoa häiriön takia.

Naapureiden huomioiminen ei tarkoita jatkuvaa varpaillaan oloa, mutta silti jokaisen tulee sitoutua yhteisiin järjestyssääntöihin ja pyrkiä välttämään turhaa häiriötä. Naapurisopu edellyttää molemminpuolista huomaavaisuutta, sillä kun kaikki ottavat toisensa huomioon ja antavat myös toisilleen tilaa elää, naapureiden välit pysyvät kunnossa ja taloyhtiön henki säilyy hyvänä.

Tutustu taloyhtiösi järjestyssääntöihin sekä muihin asumiseen liittyviin ohjeisiin asukassivuilla ja pyydä tarvittaessa apua häiriötilanteeseen asumisneuvonnastamme.