Kuten moni on saattanut lehdistä lukea, tapahtui hiljattain Tampereella asuinrakennuksessamme tulipalo. Tilanteesta selvittiin onneksi ilman henkilövahinkoja ja palo saatiin rajattua yhteen asuntoon, mutta on hyvä palauttaa mieleen paloturvallisuus ja tarkastella omia toimintatapoja. Turvallisuutemme on yhteinen asia, johon jokainen meistä voi varautua ja ennakoida ottamalla huomioon mahdolliset riskitilanteet.

Tässä on muutamia huomioitavia asioita liittyen paloturvallisuuteen kotona:

Tarkasta palovaroittimet: Varmista, että kotisi on varustettu riittävällä määrällä toimivia palovaroittimia. Vaihda paristot säännöllisesti ja testaa laitteet kuukausittain.

Sähkölaitteiden käyttö: Vältä ylikuormittamasta pistorasioita ja jatkojohtoja. Älä jätä sähkölaitteita päälle ilman valvontaa ja irrota ne pistorasiasta tarpeettoman käytön ajaksi. Vältä rikkoutuneiden tai vaurioituneiden sähkölaitteiden käyttöä. Korjauta ne ammattilaisella tai vaihda uusiin tarvittaessa.

Ruuanlaitto: Älä jätä liesiä tai uunia vartioimatta ruuanlaiton aikana. Puhdista rasvapisteet ja roiskeet heti, jotta ne eivät syty palamaan.

Kynttilät ja avotuli: Vältä pitämästä kynttilöitä tai muita avotulia lähellä palavampia materiaaleja. Huolehdi, että kynttilät ovat tukevissa ja palamattomissa astioissa.

Lämmitys: Jos käytät tilapäistä lämmitystä, kuten lämpöpuhallinta tai sähkölämmitintä, pidä ne riittävän etäisyyden päässä palavista materiaaleista ja varmista, että ne eivät kaadu helposti.

Sauna: Älä säilytä ylimääräistä tavaraa tai kuivata pyykkejä saunassa. Kiukaalle tippuneet vaatteet ovat yleisin palonaiheuttaja.

Ensisammutus: Hanki kotiisi asianmukaiset tulipalon sammutusvälineet, kuten sammutuspeite tai sammutin. Opettele niiden käyttö, jotta osaat toimia nopeasti tarvittaessa.

Poistumisreitit: Tarkista, että kotisi poistumisreitit ovat selkeät ja esteettömät. Harjoittele perheesi kanssa, miten toimia hätätilanteessa ja minne kokoontua.

Lasten valvonta: Pidä lapset etäällä tulipaloriskeistä ja opeta heille tulipalon vaaroista sekä oikeista toimintatavoista.

Kotivakuutus: Vahingon sattuessa vakuutusyhtiö korvaa asuntosi irtaimiston sekä tarvittaessa väliaikaisen asumisen. Selvitä oman vakuutusyhtiösi kanssa nykyisen kotivakuutuksesi kattavuus. Kotivakuutus on pakollinen asukkaillemme koko asumisen ajan, joten hankithan sen pikaisesti, mikäli on vielä jäänyt hankkimatta.